KRIŽEM KRAŽEM PO POSAVSKEM HRIBOVJU; LIMBARSKA GORA - GOLČAJ; 11. februar 2017    
   ... domov  
Matjaz, 18.02.2017 17:06

PLANINSKI DRUŠTVI ŽALEC IN GALICIJA

vabimo na etapo obhodnice

KRIŽEM KRAŽEM PO POSAVSKEM HRIBOVJU

Limbarska gora (KT5), 773m - Golčaj (KT6), 677m

v soboto, 11. februarja 2017

Avtobus bo na Trju ob 7.45 in v Žalcu ob 8.00. Izstopimo v Krašnji okrog 9.00. Do vrha Limbarske gore se povzpnemo v uri in petnajstih minutah. Premagali bomo približno 400 metrov višinske razlike. Na vrhu si bomo v gostišču vzeli eno uro časa za žigosanje in malico, možen pa je tudi ogled cerkve.

V gostišču je možno naročiti hrano, vendar moramo vsaj tri dni prej javiti poenoteno željo in število obrokov. Dovoljujejo pa v gostišču pomalicati svoje. Je pa pošteno, če ob tem naročimo vsaj kakšen čaj.

Limbarska gora nosi ime po gospodih Lilienbergih, ki naj bi ime povzeli po lilijah, ki so nekoč rasle tod okoli. Na vrhu je stal grad, ki pa je bil podrt v času turških vpadov.

Danes stoji na vrhu (na mestu prvotne iz 17. stoletja) znamenita cerkev sv. Valentina, prava baročna lepotica, zgrajena sredi 18. stoletja.Zvonik stoji zase in je bil nekoč obrambni stolp.

Do Golčaja in v Blagovico, kjer izlet zaključimo, je še dve uri hoje.

Naselje Golčaj je bilo med 2. sv. vojno v celoti požgano. Radomeljska četa je bila tu izdana, padlo je 10 partizanov. Na vrhu so jim postavili spomenik. Ostala pa je cerkvica sv. Neže, zgrajena v začetku 15. stoletja. Zvon je bil ulit v Benetkah leta 1423.

Tokrat pa ne smemo pozabiti: tri dni za nami bo Valentinovo. Ne pozabite doma Valentin in Valentinov. Pa še to! Sv. Valentin je tudi zaščitnik romarjev. Ali ne spadamo tudi mi zraven, čeprav na malo drugačen način!?

Podajamo se na četrto etapo "križemkraženja". Tokrat bom imel dnevnike za žigosanje. Tisti, ki ste bili zraven na posamezni etapi ali na vseh treh, imate v PD Žalec na zalogi žige. Tisti, ki se boste šele zdaj priključili, pa tudi niste v kakšni resni zamudi. Zlahka boste med Brnico in Vrhemi sami nadomestili zamujeno. Če po ne bo šlo, se za zamujeno lahko dogovorimo in izlete ponovimo, saj so čisto blizu Žalca.

Opremo prilagodite letnemu času in vremenu. Morebitno odpoved izleta zaradi vremena bomo pravočasno objavili. Cena prevoza je 7 EUR. Lahko pripravite drobiž?

Prosim za resne prijave do četrtka, 9. 2. 2017 (Dušan Šip: 031 320 242). Na prejšnjem izletu smo zaradi neudeležbe že prijavljenih pridelali izgubo.

Število obiskov: 699401 , izdelano v 0.14124298095703 s
Poslji postoinfo@pdzalec.si