SENIORJI NA MARTULJŠKE SLAPOVE; 8. julij 2017    
   ... domov  
Matjaz, 10.07.2017 22:19

SENIORJI IN MARTULJŠKI SLAPOVI

Odhod: sobota, 8. julija, ob 6,00 izpred POŠ Trje in 6,15 izpred pisarne PD Žalec.

Cena prevoza: 15 EUR

Martuljške gore so med gornjesavskimi skupinami nekaj posebnega. Drugod se velikani skrivajo daleč v notranjosti, razločno se nam pokažejo šele, ko dospemo v zatrepe. Martuljški vrhovi pa so se ponosno ustopili tik nad glavno dolino in dovolili vsakomur, zavedajoč se svoje izredne lepote, da se jih nagleda. Celo vznožja in predgorja, ki drugje skrivajo razglede, so se tod v sramu odmaknila, tako da stoje čudovite gorske zgradbe Široke peči, Oltarja, Ponc, Špika, Frdamanih polic in njihovih nižjih sosedov v vsem sijaju tik pred nami, vendar pa visoko visoko nad dolino. ( Iz vodnika Julijske Alpe, l. 1978)

To, 2500 metrov visoko lepoto bomo pustili alpinistom, saj je tod malo markiranih planinski poti. Za naše želje celo samo ena. A nas bo tudi ta, ko bomo hodili še po ravnem, spominjala na prepadne višine tam zgoraj. Iz Martuljka (750m n.m.) bo potok Martuljščica naša nit do želenega cilja do zgornjega Martuljškega slapu. Spodnji pa se nam bo prikazal, še ko bomo na ravnem. Vmes, do naše baze pri Ingotovi brunarici, bo v eni uri hoje tudi dvajsetminutna strmina. V strmini bomo počasni, nad njo je tudi klopca in nedaleč stran naša baza, ki nas nekako ne more spustiti naprej, tako je tam luštno. Na 930 metrih nadmorske višine bomo lahko naročili trdno in redko za okrepčilo, se sprehodili po okolici in predvsem uživali v miru in lepoti. Tako boste tudi vi, ki se ne boste odločili za drugi del poti, tam imeli "mini počitnice". Nekaj manj višine, pa še ta je enakomerneje razporejena, bomo morali premagati tisti, ki si želimo obiska zgornjega slapa. Tik do slapa bo udobna hoja. Potem se nekaj metrov spustimo navzdol, v grapo Martuljščice, kjer slap zagledamo. Tudi to je nekaj. A je možno priti tudi do samega slapa. Le da je teren tam malo bolj neroden, vmes pa kamin s klini, malo pomaga tudi jeklenica. A se tistih nekaj minut splača potruditi. Vtis izleta bo zaokrožen. Ingotova brunarica bo še enkrat gostila, a na kratko. Spust v dolino pa bo drugje, za malenkost krajši in za tri malenkosti boj udoben.

Tokratni avtobusni izlet bo kombinacija našega izleta in izleta skupine ki se bo povzpela na Dovško Babo. Morda bomo imeli še kaj časa za ogled Mojstrane. Vse skupaj pa pomeni, da se bomo vrnili domov v zmernih večernih urah.

Prijave do četrtka, 6. julija 2017 pri Dušanu Šipu, 031 320 242.

Vabljeni!
Dušan

Število obiskov: 699439 , izdelano v 0.1449658870697 s
Poslji postoinfo@pdzalec.si