SENIORJI NA ČEŠKO KOČO IN JEZERSKO; 2. avgust 2017    
   ... domov  
Matjaz, 09.08.2017 22:00

Seniorji PD Žalec vabijo vse planince na izlet na Gorenjsko:

ČEŠKA KOČA (1542m), MLADINSKI TABOR, JEZERSKO

v sredo, 2. avgusta 2017

Odhod: 5.45 Trje, 6.00 Žalec, povratek okrog 19. ure

ČEŠKA KOČA:
Češka podružnica Slovenskega planinskega društva je kočo zgradila leta 1900. Grajena je v tipičnem češkem ljudskem arhitekturnem slogu. Stoji na severni strani pod Grintovcem na Spodnjih Ravneh. Med planinci je tako priljubljena, da je že od nekdaj premajhna. Na srečo pa je okrog nje dovolj prostora za vzdihovanje ob pogledih na 2500m visoke vršace tik nad kočo na severu in na pogozdene 1000 in nekaj več nižje hribe proti jugu.
Po bežnem obisku tabora nadaljujemo "brneči" čim bliže parkirišču Na Prodih (1072m). Čaka nas 470 metrov vzpona. Ko bo bolj navzgor, bomo počasni, na ostalih delih poti pa preudarni. Sicer pa pot tehnično ni zahtevna. Po isti poti se tudi vrnemo.

MLADINSKI PLANINSKI TABOR PD ŽALEC:
Letošnji je 34-i, in sedmi na Jezerskem, odkar ga redno izvajamo. Nekaj let smo morali imeti celo dve izmeni. Dvakrat smo dodali tudi zimsko različico tabora. Ko se je pri organizaciji zataknilo, smo tabor izvedli v planinski koči in za mladince z zasebnimi šotori. Tabor je namenjen našemu planinskemu podmladku po zaključenem 3. razredu osnovne šole. Ob izletih v štirih različnih starostnih kategorijah je s planinsko šolo tudi poučen. Popoldne so športne in kulturne dejavnosti, zvečer pa taborni ogenj. Na dan našega obiska bo prazen do zgodnjih popoldanskih ur. Mladež bo na kopanju v kranjskem bazenu, popoldne pa bomo preživeli skupaj.

JEZERSKO:
Od nekdaj je priznano klimatsko zdravilišče za očesne bolezni. Ovenčano s prepadnim visokogorjem na severu, pogozdenimi hribi na jugu in privlačno ravnico vmes, je želen planinski in tudi turistični cilj. Žal pa je bilo do pred treh desetletij zaradi slabe povezave z dolino težje dostopno. Je pa tudi skoraj na ravnem mogoče marsikaj doživeti, saj je po dolini mogoče vse, kar je vredno ogleda, doseči peš. Za umik v naravo je zanimivo obiskati izvir Jezerske slatine in Ankova slapova. Blizu tabora sta likovna galerija Zadnikar in etno razstava Jenkova kasarna. Pa kaj bi našteval, saj se skoraj na enem mestu drenjamo tabor, gostišče ob jezeru s čolnarno in turistično informacijski center. Zlahka in na zanimiv način boste pričakali povratek otrok in planincev v tabor. Morda bo pa vrvež v taboru tisto, kar bo dalo našemu dnevu piko na "i".

Tako ste na izlet vabljeni vsi, ki si želite Češke koče, ki bi želeli podrobneje spoznati Jezersko in tisti, ki bi radi videli, kaj počnemo odrasli planinci z vašimi mladimi planinci v taboru. In ni nepomembno, da se bomo zbrali na kupu iz vsaj treh generacij žalskih planincev. Bodo prihodnji časi še takšni, da bodo naši vnuki v taboru še obiskali svoje vnuke?!

Če nas bo dovolj, bo z nami potoval tudi avtobus-ek. Med 15 in 20 EUR bo cena prevoza. Če nas bo manj kot 15, bomo potovali z osebnimi vozili. Spodnja avtobusna cena bo dovolj za takšen prevoz.

Ob lepem vremenu bo dan nepozaben. Tisti, ki sta za izlet že zdaj prijavljeni, ne potrebujete nove prijave. Vsi ostali pa se prijavite do petka, 28. 7. na mobi 031 320 242 Dušanu.

Lepo vabljeni.
Dušan

Število obiskov: 699505 , izdelano v 0.14183902740479 s
Poslji postoinfo@pdzalec.si