SENIORJI NA GORE; 25. november 2017    
   ... domov  
Matjaz, 27.11.2017 22:41

S SENIORJI NA GORE

v soboto, 25. 11. 2017

Z avtobusom se bomo odpeljali na Širje nad Zidanim Mostom (440m) in se po dveh urah hoje povzpeli na Gore (786m).

Odhod izpred pisarne društva v Žalcu ob 7.uri, s parkirišča na Trju ob 7.15.

Druga skupina planincev iz našega društva, s katero si delimo avtobus, bo izstopila v Rimskih Toplicah, se odpravila na Kopitnik in od tam na Gore. Po želji oz. pripravljenosti se jim lahko kdo od seniorjev tudi pridruži (3,5 ure hoje), ker se znova srečamo v planinskem domu na Gorah. Po počitku se skupaj spustimo do Hrastnika. Pot je položna , razen nad železniško postajo Hrastnik (1,5 ure).

Zasavski hribi z vrhov strmo padajo v valove reke Save. Na posameznih mestih se zdi, da so tamkajšnji vrhovi nedostopni. A ni tako hudo, saj tvorci poti vedo, da morajo biti poti urejene tako, da bodo vrhovi dostopni skoraj vsem ljubiteljem hribov. Tu je še narava poskrbela za nas. Strmal prekinjajo travnate terase, ki umirjajo sapo in utrip srca.

Prva teh teras je kraj Širje. Na razložnem travniku se ob cerkvi in stari graščini stiska kakšnih petnajst domov. Kraj je zelo staro naselje, saj je bil tu po Otokarjevem urbarju v letih 1265 do 1267 sedež urada, ki je bil podrejen glavnemu uradu v Laškem. Graščina je bila last širskih gospodov. Sedaj jo obnavljajo. Cerkev pa je bila zgrajena leta 1747. Tu se začne naša pešpot.

Gladek lokalni makadam nas v dveh dolgih ovinkih dostavi teraso višje. Do tu se bo "uštimala" vsa naša notranjost, ki jo potrebujemo za hojo v hrib. Tu je tudi lep razgled. Naprej hodimo po udobni gozdni vlaki, ki je malo bolj navzgor obrnjena. Bo pač korak krajši in počasnejši. Po pol ure te strmine pa bomo rešeni vseh muk, čeprav smo šele na dobre pol poti. V drugo polovico nas pospremijo zlati macesni, na koncu pa nas čaka velik, udoben planinski dom.

Oprema: Obutev in obleka naj bosta primerni za zimske razmere (morebiten sneg, mraz), s seboj imejte pohodne palice, rezervno obleko, hrana in pijača iz nahrbtnika, oz. po želji tudi v koči.

Cena prevoza:10 EUR

Prijave do četrtka na tel. št. : 031 370 242 (Dušan Šip).

Lepo vabljeni!

Dušan

P.S.: Ker smo izlet na Gore prestavili zaradi slabega vremena prejšnjo sredo (8. 11.), predlagam naš zaključek na Bukovici naslednjo sredo, 29. novembra. O podrobnostih se še dogovorimo.

Število obiskov: 751779 , izdelano v 0.22336292266846 s
Poslji postoinfo@pdzalec.si