KRIŽEM KRAŽEM PO POSAVSKEM HRIBOVJU 8.ETAPA; KUM; 21. april 2018    
   ... domov  
Matjaz, 30.04.2018 22:18

PLANINSKI DRUŠTVI ŽALEC IN GALICIJA

vabita

na drugo letošnjo etapo po obhodnici

KRIŽEM KRAŽEM po Posavskem hribovju na

KUM

v soboto, 21. aprila 2018

Odhod ob 7. uri izpred pisarne PD Žalec

 

Tokrat bo pohod kombiniran, saj se nam bodo pridružili tudi seniorji. Na vrh Kuma se bomo povzpeli po dveh smereh, ki se bosta razlikovali po zahtevnosti in dolžini.

Zahtevnejša, tri ure in pol dolga pot, je manj obiskana, a atraktivnejša. Namesto z nogami bomo pot začeli z rokami. Čez Savo se bomo prepeljali z manjšo žičnico, "cicko", na ročni pogon. Verjamem, da bo izkušnja zanimiva in -brez skrbi- tudi varna. Potem pa se bodo združile noge in strmina. Ob hudourniškem potoku, v strmi grapi, bomo naleteli na ostanke mlina. Le kako je dovolj veliko zrnja prišlo do tja gor in zmletega dol? So naši nahrbtniki danes res "puhaste" teže? Po eni uri se strmina konča. Razgledna kumlanska pobočja so znana po spomladanskem cvetju. Je pomladi še premalo, da bi okrog Ključevice naleteli na avrikelj in lepi jeglič? Bomo videli. Smer nam bo kazal tudi visoki oddajnik, pod katerim bo še za 20 minut vzpetine. A ne bo hudega. Razgled z vrha Kuma seže po vsej Sloveniji. Kuhinja v planinski koči slovi daleč naokoli. Tudi po sladicah, česar v planinskih kočah nismo vajeni.

"Ta krajši" si bomo privoščili uro in pol enakomernega vzpona. "Busek" nas bo dostavil na Dobovec nad Trbovljami. Mimo opuščene smučarske skakalnice in pozneje prav tako opuščenega smučišča na Lontovžu pridemo na vrh z druge strani kot "ta dolgi". Le več časa za veličasten razgled in "crkljanje" brbončic bomo imeli.

Sestopili pa bomo vsi skupaj po tretji poti. Po eni uri hoje pridemo v vas Mali Kum na zagorski strani, kjer nas bo počakal avtobus.

Opremite se vremenu primerno. Ob aprilski mokroti je na tej višini še vedno možen hlad. Ne pozabite na kartončke za žigosanje. Ob vezni poti Križem-kražem je na Kumu še točka Zasavske, Slovenske in še katere planinske poti. Prebrskajte za kartončki po svojih arhivih.

Prevoz bo stal 15 EUR. Domov se vrnemo med 16. in 17. uro.

Prijavite se najpozneje do četrtka, 19. aprila, do 18. ure na telefone vodnikov:
Dušan Šip: 031 320 242
Nebojša Krivokapić: 041 354 741
Igor Senič: 041 666 465

Število obiskov: 699347 , izdelano v 0.13225889205933 s
Poslji postoinfo@pdzalec.si