SENIORJI NA ŠMARNO GORO; 27. marca 2019    
   ... domov  
Matjaz, 03.04.2019 20:18

Seniorji PD Žalec

vabijo na

ŠMARNO GORO (669m)

v sredo, 27. marca 2019

 

Ne gre, da je ne bi opazili, ko potujemo kamor koli proti zahodu. Zapeljivo ponuja kvišku svoji dve oblini sredi širne Kranjske in Ljubljanske kotline. In že od daleč veš, da z vrha ponuja širne razglede. Proti severu v vedno bele, pozimi zasnežene in poleti apnenčaste skalne vrhove Kamniško-Savinjskih dvatisočakov. V vse druge smeri pa na zeleno valovito površino naše dežele.

Med skoraj petdesetimi označenimi in neoznačenimi potmi sem izbral označeno krožno pot. Zato, da ne bo kakšnih 360 m višinske razlike prestrmih in zato, da se bodo noge v približno uri in pol ravno prav ogrele. Po želji bomo pa lahko s sedla skočili še na sosednji vrh, sedem metrov višjo Grmado.

O razgledih z vrha že vemo nekaj. Je pa tudi na vrhu zanimivo. Velika baročna cerkev s freskami Matevža Langusa, Prešernovega prijatelja, in spominska plošča v Zavrhu pod goro rojenega našega "naj" planinca Jakoba Aljaža, sta vredni ogleda. Za okrepčilo pa je vredno poskusiti dobrote znane Ledinekove gostilne.

Sestopili pa bomo po drugi poti. Tako bo krog sklenjen.

Oprema: Najpomembnejši naj bodo čevlji z dobro narebrenim podplatom, da bo čim manj drselo. Zraven spadajo tudi pohodne palice. Obleko prilagodimo vremenu, obvezna je zamenjava za prepoteno majico. Hrana je lahko iz nahrbtnika, najbolj se bo prilegel topel čaj.

Pred pisarno se dobimo ob 8.00. Če nas bo dovolj, potujemo z 20 sedežnim kombijem. Cena prevoza je 10 EUR.

Domov se vrnemo sredi popoldneva.

Prijave do ponedeljka na 031 320 242 (Dušan).

Vabljeni.

Dušan

Število obiskov: 739634 , izdelano v 0.17463111877441 s
Poslji postoinfo@pdzalec.si